zondag 4 maart 2012

Kaart Micronesië - Vakantie Oceanië

Kaart Micronesië: CIA
Micronesië is een van de vier grote eilandgroepen in de Grote of Stille Oceaan die samen Oceanië vormen. Het gebied is het noordwestelijke deel van Oceanië.

De regio wordt in het westen omringd door de Filipijnen, in het zuidwesten door Indonesië, in het zuiden door Papoea-Nieuw-Guinea en Melanesië en in het zuidoosten en oosten door Polynesië.

Het woord Micronesië komt van de oud-Griekse woorden μικρος (mikros = klein) en νησος (nesos = eiland). Deze naam heeft betrekking op de kleine afmetingen van de eilanden.

Staatkundig gezien is Micronesië verdeeld in acht territoria: Micronesia (de Federale Staten van Micronesia (FSM), de Marshalleilanden, Palau, de Noordelijke Marianen, Nauru, Kiribati, Guam en Wake Island.

In de Engelse benaming zijn dit: Guam, Kiribati, Marshall Islands, Micronesia (Federated States of), Nauru, Northern Mariana Islands, Palau en Wake Island.

De Carolinen Eilanden zijn bestuurlijk verdeeld tussen Palau en de Federale Staten van Micronesia.

De Gilberteilanden worden bestuurd door Kiribati.

Atols
Micronesië telt talloze atols en is letterlijk bezaaid met kleine koraaleilandjes en eilanden die van vulkanische oorsprong zijn.

Het grootste atol ter wereld is de Kwajalein-atol in de Marshalleilanden.

Klimaat
Het gebied Micronesië kent een tropisch regenrijk klimaat met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 27 tot 29 °C.

De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 2400 mm. De neerslag beent af van west naar oost. Elk jaar woedt een groot aantal cyclonen in het gebied.

Regio’s Oceanië
De drie andere regio’s in Oceanië zijn, volgens de indeling van de Verenigde Naties op statistische gronden, Australië en Nieuw Zeeland, Polynesië en Melanesië.

Kaart westelijk deel Grote Oceaan: CIA