Kaart Nauru:, districten: CIA |
Nauru is de kleinste republiek en de kleinste eilandstaat ter wereld. Het eiland werd op 31 januari 1968 onafhankelijk van Australië.
Ongeveer twee derde van de landoppervlakte van Nauru bestaat uit kraters. Deze zijn gevormd door de winning van fosfaat.
De eilandstaat is het enige land in Oceanië dat uit slechts één eiland bestaat.
Nauru werd in 1798 ontdekt. Het werd in 1888 een kolonie van Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het eiland bezet door Australië.
Vervolgens werd het door de Volkenbond als mandaatgebied toegewezen aan Australië, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.
Van 1942 tot 1945 werd Nauru door Japan bezet. In 1947 kwam het land onder beheer van de Verenigde Naties, met Australië als besturende macht.
Op 31 januari 1968 werd het land volledig onafhankelijk. De Nationale feestdag, onafhankelijkheidsdag, wordt ook gevierd op 31 januari.
Districten Nauru
Nauru is bestuurlijk verdeeld in 14 districten. Dit zijn Aiwo, Anabar, Anetan, Anibare, Baiti, Boe, Buada, Denigomodu, Ewa, Ijuw, Meneng, Nibok, Uaboe en Yaren.
Klimaat en vakantie
Nauru heeft een tropisch klimaat, dat wordt getemperd door zeewinden.
Een belangrijke bron van inkomsten voor Nauru is het toerisme, maar het aantal bezoekers ligt laag.
Een aantrekkelijke toeristische trekpleister is de smalle en groene strook aan de kust, waar mogelijkheden zijn om tussen het koraal te duiken en te snorkelen.
Ook diepzeevissen behoort tot de mogelijkheden. Nauru kent een grote verscheidenheid aan vissoorten en ligt binnen de bereikbaarheid van diepzeewater.
Nauru heeft een nationaal museum waar ook traditionele ambachtsproducten worden verkocht.
In het Nauru Military Museum is, zoals op de meeste eilanden in Oceanië, een aantal wrakken van gevechtsvoertuigen en wapens uit de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen.
Bij de stad Yaren ligt het internationale vliegveld van Nauru.
Kaart Nauru: CIA |